DE OORSPRONG


Gebroeders
Van der Vorm en het politiebureau

De geschiedenis van VORM begint 100 jaar geleden op het politiebureau. Of beter gezegd, mét het politiebureau. Op Heijplaat in Rotterdam. Met een mededeling in het Algemeen Handelsblad maken B. en W. van Rotterdam in mei 1919 bekend dat de bouw van het politiekantoor op Heijplaat is aanbesteed. Volgens de annonce hebben de ‘Gebr. Van der Vorm’ de opdracht verworven op basis van hun inschrijving van 23.245,- gulden.

De bouw van het politiebureau is het eerste zelfstandig uitgevoerde bouwproject dat mijn opa, samen met zijn broer Jan realiseerde. Het markeert de start van ons Rotterdamse bouwbedrijf in mei 1919. “Het staat er nog steeds, dus het zal wel goed gebouwd zijn”, zei mijn nu 93-jarige vader, Officier in Orde van Oranje-Nassau, lachend.


Mijn vader, geboren Rotterdammer, vertelt ondanks zijn hoge leeftijd nog levendig over onze familiegeschiedenis en zijn kleurrijke carrière als ondernemer in de bouw. Over het ontstaan van VORM, opgericht door mijn opa, vertelde mijn vader laatst nog: “Mijn vader Daan [opa] en zijn broer Jan werkten allebei als uitvoerder bij de broers Dura aan een HBS-school in Rotterdam-zuid tijdens de eerste Wereldoorlog. Het waren allebei pittige jongens hoor. Toen kwam er een aanbesteding van een politiebureau op Heijplaat. Dankzij wat geld uit een erfenis konden ze de opdracht verwerven en hebben ze die politiepost samen gebouwd.

“Het staat er nog steeds, dus het zal wel goed gebouwd zijn”
Daan sr.

Één van de werken waarmee ze bekend zijn geworden, is de elektriciteitscentrale aan de Keilehaven, nabij De Nieuw Maaskant, in Rotterdam. Daarnaast bouwden ze ook huizen en scholen in Rotterdam. Het kantoor was gewoon aan huis aan de Boergoensevliet, op zuid, waar ik ook geboren ben. Rond 1936 zijn Jan en Daan uiteindelijk uit elkaar gegaan.”


Daan