BEGIN JAREN ZESTIG


De wederopbouw

Begin jaren zestig raakt ons familiebedrijf betrokken bij een groot woningbouwproject in Overschie waar 700 woningen gerealiseerd moesten worden. Het project gaf een nieuwe wending aan het bedrijf. Mijn vader, Daan van der Vorm sr., vertelt hierover:

“Het was toentertijd een van de grootste projecten. Mijn vader [opa] nam dat aan en ik werd ernaar toegestuurd als hulpje van de hoofduitvoerder. Daar heb ik veel geleerd. Vanaf dat moment ging het steeds beter met het bedrijf. Mijn broer Jan [oom Jan], die toen bezig was met zijn ingenieursstudie, zag dat ook en mijn vader vroeg hem ook in de zaak te komen. Van de bouw had Jan geen kaas gegeten, dus die ging vervolgens de financiën doen en ik werd verantwoordelijk voor het technische gedeelte.”

Aan de slag voor pensioenfondsen

Met het werk in Overschie en de broers Jan en Daan die mijn opa bijstonden in het bedrijf, veranderde de naam in Van der Vorm Aannemingsbedrijf NV. Het was een echt op Rotterdam georiënteerd bouwbedrijf. De gemeente Rotterdam verzocht een aantal aannemers zo’n 1.000 woningen per jaar te bouwen voor de wederopbouw. “Maar wij vielen toen buiten de boot”, weet mijn opa, Daan van der Vorm sr., zich te herinneren. De reden waarom is hem niet meer duidelijk, maar toen kwamen wel de acquisitiekwaliteiten van Jan aan de oppervlakte; “Jan heeft toen veel goed werk verricht door de pensioenfondsen af te gaan. Hij kreeg het voor elkaar om opdrachten voor zo’n kleine 1.000 woningen binnen te halen. Waar andere aannemers in opdracht van de gemeente Rotterdam aan de slag gingen, bouwden wij voor pensioenfondsen. Daar hebben we goed aan kunnen verdienen.”

Van de bouw had Jan geen kaas gegeten, dus die ging vervolgens de financiën doen en ik werd verantwoordelijk voor het technische gedeelte.”
Daan sr.

Over twee weken kun je onder andere lezen over de vele overnames van bedrijven en hoe het VORM logo tot stand kwam.


Groet,


Daan