DE BEZETTING


De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van ons familiebedrijf. Allereerst tijdens de oorlog zelf, waarin de bezetters materieel en de inzet van de mannen claimden.

Schuilplaats

Doordat mijn opa – de oprichter – weigerde om voor de Duitsers te werken, werd hij verder uitgesloten van enig ander werk, weet mijn vader – Daan sr. – zich nog te herinneren: “Echt groot materieel bestond toen nog niet, maar wat er was, had hij voor de Duitsers verstopt. M’n vader had een pand gekocht en dat werd als onderduikverblijf gebruikt. Mijn broers hebben daar inderdaad tegen het einde van de oorlog ondergedoken gezeten. Ik lag op zolder thuis waar mijn vader een schuilplaats had gemaakt. Vanuit die schuilplaats zag ik de Duisters over zolder lopen met hun geweren.”

Wederopbouw

De oorlog drukte ook zijn stempel op het bedrijf vanwege de wederopbouw na de Duitse bezetting, vertelt mijn vader: “Met de wederopbouw van Rotterdam na de oorlog werd het bedrijf groter. Ik studeerde in 1949 af en er moest een enorme boerderij gebouwd worden voor een familielid. Ik kocht een bellewagen, dat was een oude Engelse brandweerauto, waarmee ik elke maandagochtend om 06.00 uur een aantal mensen uit Charlois oppikte om naar de Biesbosch te gaan en de bouw van die grote boerderij (De Steenen Muur) te realiseren.”

“ Echt groot materieel bestond toen nog niet, maar wat er was, had hij voor de Duitsers verstopt. ”
Daan sr.

Slapeloze nachten

“Mijn vader had inmiddels ook nog een broer Herman in de zaak genomen”, vervolgt Daan sr. zijn verhaal. “Het bedrijf heette toen Gebroeders van der Vorm. Maar daar had ik dus geen zin in. Ik heb tegen mijn vader gezegd; pa moet je luisteren, ik kom in de zaak, maar dan moet ome Herman eruit. Want die staat toch alleen maar ja te knikken als jij wat zegt. Daar heb je niks aan. Mijn vader slapeloze nachten natuurlijk. Maar uiteindelijk vertrok ome Herman en ben ik in de zaak gekomen.”


We hopen dat opa – met zijn 93 jaar – nog even bij ons mag zijn en veel van zijn verhalen kan delen.Daan