OVERLIJDEN DAAN SR III


Vrijgevochten en ondernemend; het zit in de genen

Daan sr. was een drukbezet man die naast zijn werk ook talloze bestuurs- en voorzittersfuncties vervulde voor uiteenlopende brancheorganisaties in de bouwwereld. Maar naast zijn bedrijf runde hij ook een gezin met twee kinderen. Daan van der Vorm, de huidige directeur, is de jongste van twee kinderen. ‘Een laatkomertje’, zei Daan sr. ooit. ‘Toen kwam de prins ter wereld’, aldus Annelies, de oudere zus over de geboorte van Daan. Voor Daan sr. was het vooral belangrijk dat hij zijn kinderen vrijheid gaf en ze de ruimte bood zelfstandig keuzes te maken.

Zowel Annelies als Daan jr. bezochten de Montessori Lyceum in Rotterdam. Een beetje vrijgevochten. Passend bij het karakter van Daan sr., die zijn kinderen altijd de nodige vrijheid gaf. Dat typeerde hem niet alleen als baas maar ook als vader. Eigengereidheid en het lef om je eigen richting te kiezen keert als rode draad dan ook steeds terug in het leven en de carrière van Daan sr. en zijn kinderen. Ter illustratie over de schooltijd van Daan jr.: “Het beste vriendje van Daan bleef zitten. Dus bleef Daan het jaar erop daarom ook maar zitten. Kon ie weer bij zijn vriendje in de klas zitten. Ik kon er eigenlijk wel om lachen en vond het niet zo erg. Hij was tenslotte nog jong genoeg”, blikte Daan sr. terug.

Commentaar Daan jr:
“Een leuk familie verhaal dat een eigen leven is gaan leiden, doch er klopt niets van, het betreffende vriendje zat niet eens in de klas bij mij…, oorzaak was feitelijk dat ik nogal dwarsgezeten ben door een lerares Duits, die mij niet zo oké vond en mij met een drie beloonde voor een herexamen…”

Rechtenstudie en kapperszaak

Na de middelbare school was niet direct duidelijk wat Daan jr. zou gaan doen. Het leek Daan sr. geweldig als zijn zoon in de zaak zou komen. Maar op Daan jr. werd nauwelijks druk uitgeoefend en hij liet zijn zoon naar Leiden gaan. Waar hij rechten zou gaan studeren. Later nog gevolgd door een studie economie in Rotterdam. En Daan sr. zou Daan sr. niet zijn als hij niet ook een huisje voor zijn zoon regelde. Dus huurde hij een huis, een oude kapperszaak, voor Daan en zijn vijf kameraden. Nog één probleempje echter, vertelt Daan sr.: “Ze mochten er niet wonen, dus hingen we een bordje aan de deur; ‘kappen op afspraak’.” Jan, broer van Daan sr. en mededirecteur in het bedrijf, was eigenlijk wel blij met de studie van zijn neef. Daan jr. studeerde namelijk af en deed zijn doctoraal over het renoveren van winkelcentra. Dat was nu net een van de kernactiviteiten van het familiebedrijf. Nadat Daan jr. trouwde met Maria besloot hij in 1991 toch ook maar naar Papendrecht te komen. Overigens mocht Daan jr ook vrij onverwacht (hij was eigenlijk te jong en te weinig werkervaring) in augustus 1991 starten met de postdoctorale (avond)opleiding “Vastgoedkunde” aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die keurig binnen de gestelde twee jaar werd afgerond, en heel bruikbaar werd gedurende de rest van zijn carrière.

De zwik is van jou

Daan jr. lijkt op zijn vader; recht door zee, volhardend en eigenwijs. “Mijn verdienste is dat ik hem losgelaten heb”, blikt Daan sr. terug. “In 2003 ben ik echt gestopt met het werk. Ik weet nog dat we bij de notaris kwamen. Ik heb gezegd: Daan, de zwik is van jou en ik kom maandagochtend een kop koffie drinken. En dat heb ik ook gedaan. Mijn dochter heeft de andere helft gekregen. Ik ben trots op wat ik heb neergezet. Buitenstaanders vroegen me wel eens of ik dan adviseur was geworden. Ik zei; nee, ik ga wel altijd kijken. Bij de jongens op het werk, dat vinden ze leuk. Ik geef wel eens hints, maar bemoeien? Nee! Daan is een goeie opvolger en doet het uitstekend. Hij heeft al heel vroeg op eigen kracht moeten werken. Hierdoor kwam hij er snel achter dat hij het niet alleen kon. Er komt namelijk zoveel op je af. Hij heeft hele goeie mensen om zich heen verzameld en zo kwam hij ook Hans Meurs tegen!”

“Doe waar je zin in hebt, wees nooit verlegen en blijf jezelf.”
Daan sr.

Doe waar je zin hebt

Vaderlijk advies aan het adres van Daan jr. sluit aan op de rode draad in zijn werkzame leven: eigen keuzes durven maken, jezelf blijven en ondernemen: “De familie Van der Vorm is ondernemend. Dat zit in onze genen. Daan vormt samen met Maria en zijn drie dochters een prachtig gezin. Wees wijs met het opvoeden van je drie dochters. Dat zal niet altijd meevallen want ook zij kunnen knap eigenwijs zijn af en toe. De meiden mogen hun eigen gang gaan en worden niet gepusht. Ik kan Daan tot slot alleen maar meegeven; doe waar je zin in hebt, wees nooit verlegen en blijf jezelf. Als iets je niet bevalt, dan zeg je gewoon ‘ik doe dat niet’. Dat heeft je vader ook een paar keer gedaan en dat is alleen maar goed geweest!”