DUURZAAMHEIDSOPGAVE
Duurzaamheidsopgave
De opgave
Duurzame daadkracht
We staan als sector voor complexe en urgente opgaven. De drie meest urgente thema’s voor VORM zijn: klimaat, mens en natuur en maatschappij. Thema’s die onze kwaliteit van leven direct beïnvloeden. Dit vraagt om anders denken én doen. Wij willen dat onze kinderen over 30 jaar ook kunnen genieten van een gezonde leefomgeving vol dieren en planten.
Gelukkig zijn er kansen. De sector zit in een versnelling op het gebied van industrialisering, de opkomst van biobased bouwmaterialen groeit en digitalisering van de bouw- en vastgoedsector gaat onverminderd hard door. Het belangrijkste: Wij willen onze bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland. Gelukkig staan we daarin niet alleen. De politiek en een belangrijk deel van de sector ziet deze noodzaak.
Gelukkig zijn er kansen. De sector zit in een versnelling op het gebied van industrialisering, de opkomst van biobased bouwmaterialen groeit en digitalisering van de bouw- en vastgoedsector gaat onverminderd hard door. Het belangrijkste: Wij willen onze bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland. Gelukkig staan we daarin niet alleen. De politiek en een belangrijk deel van de sector ziet deze noodzaak.
De duurzame toekomst
Het is onze droom om het tekort aan woningen op te lossen, terwijl we óók onze milieu-impact drastisch terugdringen. En zo unieke leefomgevingen te creëren voor een diversiteit aan mensen en dieren. Waar ook ruimte is voor bijvoorbeeld insecten, bijen en vogels. Leefomgevingen die bewust omgaan met water, materiaal en ernergie die een positief effect hebben op het klimaat en zijn voorbereid op toenemende weersextremen. Leven op een manier waar mensen blij én trots van worden. We zijn er nog niet, maar deze droom wordt met de dag realistischer. We doen ons best en maken fouten, maar blijven onverminderd doorgaan.
Voor geluid: klik op het icoon rechtsboven in de blauwe balk.
Bekijk de video op Youtube-kanaal Vorm de Toekomst
Wat we al doen
Duurzaam ontwikkelen en bouwen
Na de Tweede Wereldoorlog heeft VORM met het bouwen van woningen sterk bijgedragen aan de wederopbouw. VORM bestaat immers al ruim 103 jaar. Zoals VORM bij de wederopbouw een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de woningnood leverde, zetten wij ons nu in voor een nog grotere bijdrage aan de woningbouwopgave van deze tijd. De opgave is groter, doordat we ook de milieu-impact van de sector in acht moeten nemen, doordat opgaven complexer worden, door de omstandigheden om ons heen en het tekort aan vakpersoneel. Wij willen vooroplopen in het aanpakken van deze opgaven, door sneller, duurzamer en betaalbaarder te ontwikkelen en bouwen. Ieder project van VORM moet beter zijn dan het vorige, of het nu een nieuwbouw- renovatie, transformatieproject of onderhoud betreft.
Zo gaan we steeds verder in onze duurzame ambities. Vanaf 2025 zetten we in op het maken van 5.000 betaalbare woningen per jaar. Naast nieuwbouw zijn transformaties en renovaties een belangrijke manier om onze doelstellingen te behalen. De Sluiskreek is een mooi voorbeeld waar we betaalbare woningen beschikbaar houden en tegelijkertijd verduurzamen. We voorzien nieuwe woonwijken van duurzame en betaalbare energie en vergroten met BuurtBoost de leefbaarheid van bestaande stadswijken met oog voor flora, fauna en de mens. We elektrificeren ons personenwagenpark en beperken onze reisbewegingen van en naar de bouwplaats.
Wat we al doen binnen onze bedrijfsvoering
In de afgelopen jaren hebben wij onze CO₂-uitstoot aanzienlijk verkleind: van 2500 ton CO₂ in 2015 naar 1.200 ton CO₂ in 2021. Groene stroom op alle bouwplaatsen, elektrische machines en transport waar het kan. Het gebouw van VORM Materieel is een voorbeeld van energieneutrale en circulaire bouw. Ons nieuwe kantoor in Rotterdam is een duurzame renovatie. Daar werken wij verder aan het verkleinen van onze klimaatimpact. In 2020 namen wij nieuwe maatregelen met het mobiliteitsbeleid van VORM om de CO₂-uitstoot verder te verlagen. In 2022 gaan wij door, zodat alle VORMers in 2025 uitsluitend elektrisch te rijden. Dezelfde ambities streven wij na voor bedrijfsovernames.
Ook passen wij zo veel mogelijk biobased materialen toe, starten we met het verbouwen van eigen biobased gewassen, namen we de houtfabriek van DTA (Nimbel en DAT) over én investeerden we in CD20 met betoncasco’s. Zo werken wij toe naar onze ambitie: een sector die CO2 neutraal bouwt, leefomgevingen herstelt en verbetert. Als we in de hele keten samenwerken en innoveren dringen we de ecologische voetafdruk naar nul terug. Richting 2030 zetten we in op drie hoofdthema’s, gekoppeld aan de SDG’s, namelijk: klimaat (SDG 7 en 12) mens & natuur (SDG 3, 13 en 15) en de Maatschappelijk toegevoegde waarde (SDG 11). Daarnaast formuleerden alle bedrijven van VORM in 2021 doelen, vanuit het duurzaamheidsbeleid van VORM. De SDG’s geven inzicht in de doelen.

Toelichting
“Duurzame Daadkracht” is ons antwoord. Niet lullen, maar poetsen. Daadkrachtig acteren op het gebied van duurzaamheid is voor VORM – op weg naar de meest verantwoordelijke en innovatieve bouwende ontwikkelaar – noodzaak. We moeten anders bouwen, we moeten duurzaam bouwen: we moeten Duurzame Daadkracht tonen. Duurzame Daadkracht staat voor het verduurzamen van onze projecten, bedrijfsvoering en de sector stimuleren om te verduurzamen.
Dit doen wij met de focus op onze 6 geprioriteerde SDG's. Wij bouwen duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11), leefomgevingen voor zowel mens (SDG 3) als natuur (SDG 15). Wij verlagen onze impact door onze CO2 footprint te reduceren en energieprestaties van onze projecten (SDG 7) continu te verbeteren en circulair te bouwen (SDG 12). En wij houden rekening met klimaateffecten (SDG 13). VORM heeft duurzaamheidsdoelen opgesteld, gericht op deze zes geprioriteerde SDG's. Doelen waar we samen aan gaan werken als een familie van bedrijven.
Contact
Bezoekadres VORM Schiehaven 13 3024 EC Rotterdam
Postadres VORM Postbus 16 3350 AA Papendrecht