KLAAR VOOR EEN NIEUW BEGIN


De Nieuwe Maaskant

100 jaar VORM staat bol van Rotterdamse bouwgeschiedenis. En in die bouwgeschiedenis kun je niet om de architect Huig Maaskant heen. Staand op de Euromast zie je hoe de architect na de oorlog zijn reusachtige voetstappen overal in de stad heeft gezet: het Hilton, het Groothandelsgebouw, het Technikon, het Adriaan Volkerhuis, de Lijnbaanflats, het Industriegebouw én natuurlijk de Nieuwe Maaskant, vanaf 2020 onze nieuwe uitvalsbasis.

Een schoon tekenpapier

Huig Maaskant, zijn vrouw en hun 1,5 jaar oude dochtertje moesten voor hun leven vluchten toen op 10 mei 1940 Duitse bommen de binnenstad van Rotterdam verwoestten. De puinhoop die achterbleef veranderde snel in een grote, lege vlakte. Als een schoon vel tekenpapier. Het moet Maaskant hebben uitgedaagd om zijn stad van de toekomst te bouwen: modern, Amerikaans, prettig anoniem, functioneel en wars van truttigheid.

VORM heeft een bijzonder voorbeeld van zijn werk gekocht. Een gebouw dat nauw verbonden is met de havens van Rotterdam, maar ook precies aan de overkant ligt van waar het ooit allemaal begon in 1919: Charlois.
Daan jr.

Aan de overkant

VORM heeft een bijzonder voorbeeld van zijn werk gekocht. Een gebouw dat nauw verbonden is met de havens van Rotterdam, maar ook precies aan de overkant ligt van waar het ooit allemaal begon in 1919: Charlois. Maaskant kreeg in 1956 de opdracht van stuwadoorsbedrijf Progress om op de kade van de Schiehaven de oude houten loodsen te vervangen. Loodsen die nog gebouwd waren door Daan sr. Niet alleen een modern stukgoedcomplex met nieuwe bakstenen loodsen en een poortgebouw, maar ook een mooie geschiedenis. Aan deze kades meerden ooit grote oceaanschepen aan om te laden en te lossen.

Een nieuw begin

In 2004 is het gebouw ingrijpend gemoderniseerd, en toen kreeg het ook de naam de Nieuwe Maaskant. Sinds 2016 is het een gemeentelijk monument. In november 2018 werd VORM eigenaar van de Nieuwe Maaskant. Het kantooroppervlak van 3.000 m2 was te klein. De oplossing die VORM vond paste binnen de visie van Maaskant. Vier grote kolommen worden dwars door het pand heen gezet. Het glazen ‘doosje’ ter grootte van het originele gebouw, dat daarop komt, lijkt te zweven. Deze bovenste verdieping wordt elders gebouwd en over het water naar de Schiehaven getransporteerd. VORM is dan terug naar de Rotterdamse basis, klaar voor een nieuw begin…