OVERLIJDEN DAAN SR II


Van hulpje van de uitvoerder tot directeur

Op de vraag of hij aangesproken wilde worden met ‘Daan van der Vorm’ of toch liever met Daan senior, zei hij altijd met een kwinkslag; ‘wat kan mij dat schelen, het is mij om het even’. Het typeert de op 12 april jongstleden overleden Daan sr.. Een man met uitgesproken karakter, eerlijk en direct. Een man die zijn werkzame leven heeft gewijd aan het opbouwen van het familiebedrijf. In deel 2 van deze editie van ‘Gedaan’ staan we vooral stil bij hoe Daan sr. startte als hulpje van de uitvoerder maar uiteindelijk de rol van directeur overnam van zijn vader.

Tijdens de wederopbouw begin jaren vijftig raakt het bouwbedrijf betrokken bij een groot woningbouwproject in Overschie waar 700 woningen gerealiseerd moesten worden. Het project gaf een nieuwe wending aan het bedrijf. Daan sr.: “Het was toentertijd een van de grootste projecten. Mijn vader nam dat aan en ik werd ernaar toegestuurd als hulpje van de hoofduitvoerder. Daar heb ik veel geleerd. Vanaf dat moment ging het steeds beter met het bedrijf. Mijn broer Jan, die toen bezig was met zijn ingenieursstudie, zag dat ook en mijn vader vroeg hem ook in de zaak te komen. Van de bouw had Jan geen kaas gegeten, dus die ging vervolgens de financiën doen en ik werd verantwoordelijk voor het technische gedeelte.”

Mijnheer Jan, Mijnheer Daan

Eind jaren ’60 kregen Daan sr. en zijn broer Jan de leiding. Zij werden vanaf dat moment aangesproken met Mijnheer Jan en Mijnheer Daan. Voor Daan sr. was het kantoor een noodzakelijk kwaad. “Ik was vooral het opperhoofd buiten op de bouwplaats, we hadden verder niemand. Wel bedrijfsleiders, omdat ik iemand anders graag de leiding gaf. Waren er goede timmerlui, dan kregen die ook een kans om zelfstandig te gaan werken.”

Talent werd snel ontdekt door Daan sr.: “Zo heb ik de kern van uitvoerders en hoofduitvoerders opgeleid. Volgens mijn broer Jan werd het echter te gek. Hij heeft een keer geprobeerd een mededirecteur, een ingenieur, naast me te krijgen. Was een hele aardige jongen hoor, maar ging pas om half negen op zijn kruk zitten. Dat was hij zo gewend. Daar heb ik hem op aangesproken want wij begonnen om zeven uur. Daar kon hij niet aan wennen. Mijn broer Jan heeft toen een andere baan bij een collega in Leiden voor hem gezocht. Daar heeft hij het ver geschopt. Hij paste gewoonweg niet bij de cultuur van Van der Vorm.”

Toen hebben Jan en ik contact gezocht met Henk van Nedam. We kenden Nedam aardig want Henk zat bij ons in de sociëteit. Henk heeft toen meegedaan en dat is echt een leuk circus geweest.”
Daan sr.

Ahoy met Nedam

Gevraagd naar bijzondere bouwprojecten noemt Daan sr. onder andere het voormalige sportpaleis Ahoy. “Van der Stoep was toen de promotor. Hij had in Groningen ook zo’n ding neergezet maar hij had een partner nodig omdat het anders te veel zou worden. Ik heb toen Ernst Groosman gebeld of hij samen wilde werken met Van der Stoep. Maar omdat het aanbesteed werd, heb ik wel tegen Ernst gezegd dat ik mee wilde doen in de aanbesteding. Dan moet je een partner zoeken zei Ernst, want het wordt alleen aan twee aannemers gegund. Toen hebben Jan en ik contact gezocht met Henk van Nedam. We kenden Nedam aardig want Henk zat bij ons in de sociëteit. Henk heeft toen meegedaan en dat is echt een leuk circus geweest.”

2 miljoen gulden

Daan sr. herinnert zich dat de bouw niet geheel zonder problemen verliep: “Het moest plots sneller opgeleverd worden in verband met de zesdaagse wielerwedstrijd die al gepland stond. Het tempo moest omhoog en er waren diverse andere problemen die opgelost moesten worden. Het was voor die tijd een zeer bijzonder en technisch ingewikkeld gebouw. We kwamen dus 2 miljoen gulden tekort. Dus ik ben naar de wethouder gegaan voor extra geld. Maar hij verdomde het. Toen ben ik in een grote stoel gaan zitten en zei, nou je ziet me hier morgen wel weer zitten als je weer op je werk komt. Want ik ga niet naar huis voordat je betaalt. ‘s Avonds om 8 uur zei de wethouder te zullen betalen. Want dat soort dingen stonden niet zwart op wit.”


In de komende, derde editie van ‘Gedaan’ gaan we verder in op de rol van Daan sr. als vader en werkgever.