OVERLIJDEN DAAN SR I


‘Pap, het is gedaan’

‘Pap, het is gedaan.’ Het waren de betekenisvolle woorden van onze Daan tijdens de uitvaartdienst van zijn vader. Daan sr. overleed na een rijk en mooi leven op 12 april 2019. Met gepaste trots en respect blikken we daarom in deze bijzondere editie van ‘Gedaan’ – deel 1 terug op zijn bewogen leven en bijzondere werk. Te beginnen bij zijn jeugdjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een periode die een stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van zowel Daan sr. als het familiebedrijf.

Daan sr. bezocht de toenmalige MTS aan de G.J. De Jonghweg toen de oorlog uitbrak: “Daar heb ik een jaar gezeten, maar we werden eruit gestuurd door de Duitsers en vervolgens werden we verspreid over allerlei scholen in Rotterdam.” Als zoon van een rasechte Rotterdamse ondernemer in de bouw kan Daan sr. zonder meer omschreven worden als ‘een karakter’. Een aanpakker, niet op zijn mondje gevallen en voor de duvel niet bang. Het heeft hem tijdens de oorlog ongetwijfeld geholpen toen hij moest onderduiken omdat de Duitsers alle jonge mannen in Duitsland te werk stelden.

Als zoon van een rasechte Rotterdamse ondernemer in de bouw kan Daan sr. zonder meer omschreven worden als een karakter.

Onderduikverblijf

De vader van Daan sr. weigerde om voor de Duitsers te werken. Dat leverde de nodige strubbelingen op waardoor hij verder uitgesloten werd van enig ander werk. “Maar het liep enigszins met een sisser af”, weet Daan sr. zich nog herinneren: “Echt groot materieel bestond toen nog niet, maar wat er was, had hij voor de Duitsers verstopt. M’n vader had een pand gekocht en dat werd als onderduikverblijf gebruikt. Hij had daar een schuilplaats getimmerd. Tegen het einde van de oorlog kwamen de razzia’s. Mijn broers hebben tegen het einde van de oorlog in dat pand ondergedoken gezeten. Ik lag op zolder thuis waar mijn vader een schuilplaats had gemaakt. Vanuit die schuilplaats keek ik tegen de laarzen van de Duitsers die met hun geweren over zolder liepen. Na drie dagen ben ik pas weer voorzichtig naar beneden gegaan. Maar nog niet naar buiten. Daar heb ik nog een paar dagen mee gewacht. Maar toen ik weer de straat op ging, was het pijnlijk om te zien dat de meeste mannen in mijn omgeving er niet meer waren. Ook al mijn vrienden waren weg. Gelukkig zijn er nog wel een paar teruggekomen zoals mijn oudste vriend Kees van der Sluis.”

Maar toen ik weer de straat op ging, was het pijnlijk om te zien dat de meeste mannen in mijn omgeving er niet meer waren.”
Daan sr.

Geen huis maar een boot

Gedurende de oorlogsjaren heeft Daan sr. zijn tijd ook gebruikt om samen met zijn vrienden die vrijstelling hadden gekregen, een boot te bouwen. Elke dag ging het drietal naar een opslagplaats in Charlois om daar een eikenhout boot te bouwen. Vooral omdat een van zijn vrienden nogal handig was in dat soort dingen weet Daan sr. nog. “Toen de oorlog was afgelopen hebben we die boot in de Waalhaven in het water gegooid. Het roer brak binnen de kortste keren af, maar we hebben uiteindelijk wel een tochtje met onze zelfgemaakte zeilboot kunnen maken.”

De trappen van de koningin

Door de oorlog liep zijn studie enige vertraging op. In 1949 studeerde Daan sr. af om bij het bedrijf van zijn vader in dienst te kunnen treden. Maar voordat Daan sr. daadwerkelijk aan de slag kon moest hij eerst in militaire dienst. “Via een bekende kreeg ik een mooi baantje aangeboden. Ik werd aangesteld als tekenaar op paleis Huis ten Bosch in Den Haag voor onze Majesteit de Koningin. Dat heb ik een half jaar gedaan en in die tijd heb ik de trappen voor onze koningin ontworpen.”


Vervolgens brak de periode van de wederopbouw aan. Voor Daan sr. betekende dat een klus in de Biesbosch waar tijdens de oorlog veel schade was aangericht. “Ik moest voor mijn vader een boerderij – de Steenen Muur - opbouwen. Ik zei: ‘Pa, dan ga ik bij die boer wonen. We zetten een keet neer met slaapplaatsen voor de jongens die we nog hebben’. Dat was in 1949 - 1950.” De bouw van de boerderij De Steenen Muur was de voorbode van de grote wederopbouwprojecten die de jaren daarop zouden volgen. Een periode waarin Daan sr gevormd zou worden. Een bijzondere man. Een gewone man. Gewoon een bijzondere man.

Maar daarover meer in ‘Gedaan’ – deel 2.